Rising to Self
”Självledarskap börjar med ett medvetet val!
Written byTherése Sandberg
Självledarskap handlar om att ta ansvar för sitt eget liv, sina val och sin riktning. Det är en inre process där du kliver fram som den aktiva skaparen av din vardag istället för att låta omständigheter eller yttre faktorer styra dig.
Men vad innebär det här i praktiken?
Här är fem steg som hjälper dig att stärka ditt självledarskap och göra det till en naturlig del av din vardag.
1. Stärk din inre kompass – förstå vad som är viktigt för dig
Det första steget i att stärka ditt självledarskap är att bli medveten om vad det är som är viktigt för dig. Inte vad du tror borde vara viktigt, inte vad andra förväntar sig, utan det som resonerar som viktigt inom dig.
Och ju mer du stannar upp och uppmärksammar det som sker inom dig, desto mer naturligt blir det att agera i samklang med det som faktiskt betyder något för dig.
Men hur vet man vad som faktiskt betyder något? Jo, genom att ställa sig de rätta frågorna. Frågor som hjälper till med att skala bort det oväsentliga och lyfta fram det som känns rätt för dig. Här är några frågor att börja med:
- Vad är viktigast i mitt liv just nu?
- Vad får mig att känna mig levande, inspirerad och att det jag gör har mening?
- Vilka värderingar vill jag leva efter?
En tydlig förståelse för dina värderingar och prioriteringar är grunden för en stark inre kompass. Och din inre kompass är till för att vägleda dig genom både små och stora beslut i livet.
Det viktiga är inte att ha alla svar, utan att lita på din inre visshet och justera kursen när det behövs. Ju mer du lyssnar inåt, desto lättare blir det att navigera vardagens val och välja det som känns rätt och sant för dig.
Övning: Skriv ner dina svar och reflektera över vad som redan finns i ditt liv och vad du vill ha mer av. Vad kan du göra redan den här veckan för att skapa mer av det som är viktigt för dig?
2. Ta ansvar för dina tankar och känslor
Hur du tolkar situationer och hanterar dina känslor har en direkt påverkan på ditt sätt att leda dig själv. Det här betyder inte att du ska förneka svåra känslor om eller när de uppstår, utan snarare att du ska observera dem utan att låta dem ta över och styra dig.
Kanske känner du igen dig i att man lätt fastnar i tankar om att ”jag har inget val” eller att ”det är andras fel”, men att leda sig själv effektivt handlar om att ta ansvar för sin inre upplevelse oavsett hur den ser ut.
Med ökad medvetenhet om hur dina tankar och känslor påverkar dig i din vardag blir det möjligt att se situationer på ett nytt sätt och göra mer genomtänkta val som inte är färgade av automatiska reaktioner, gamla mönster eller tillfälliga impulser.
Här är några frågor som är till för att hjälpa dig på vägen:
- Är det här en tanke som jag vill ge kraft till?
- Finns det ett annat sätt att se på situationen?
- Hur kan jag ta ansvar istället för att fastna i frustration?
Vad ser du skulle kunna förändras om du observerar dina tankar och känslor utan att låta dem styra dig och istället använde dem som vägledning för att kunna agera utifrån medvetna val mer konstruktivt hellre än utifrån gamla mönster?
Övning: Om du fastnar i en negativ tanke, testa att byta perspektiv. Fråga dig själv:
- Hur skulle jag se på det här om jag befann mig fem år framåt i tiden och såg tillbaka?
- Vad skulle jag säga till en vän i samma situation?
3. Bygg upp vanor som stärker dig
Ditt självledarskap formas i varje vardaglig handling och det är ju så att små, konsekventa val skapar stora förändringar över tid. James Clear beskriver i Atomic Habits (2018) vad forskning om vanor och beteendeförändring kommit fram till vad gäller små handlingar. För små handlingar kan verka obetydliga i stunden, men de har en kumulativ effekt som leder till betydande förändringar på lång sikt.
Precis det här bygger vidare på idén om att självledarskap inte är något du bara bestämmer dig för en gång, utan att det utvecklas genom dina vardagliga beslut och beteenden. Varje gång du gör ett val – litet som stort – så bidrar det till hur du leder dig själv.
Vi tar ett tydligt exempel. Om du väljer att hantera stress genom en konstruktiv vana (som reflektion eller fysisk aktivitet) istället för att agera impulsivt, ja då bygger du upp vanor som stärker ditt sätt att leda dig själv.
Och just därför är hållbara vanor viktiga eftersom att de ger stabilitet och långsiktighet till skillnad från att enbart förlita sig på sin motivation som kan vara mer flyktig.
En central insikt inom psykologi och beteendeförändring är att motivation är tillfällig, då den kommer och går beroende på faktorer som humör, omständigheter och yttre påverkan. Vanor däremot är mer pålitliga, eftersom de fungerar oavsett om du känner dig motiverad eller inte.
Små dagliga vanor som gör stor skillnad:
- Reflektion: Ta några minuter varje dag för att stämma av med dig själv. Vad gick bra idag? Vad vill jag göra annorlunda?
- Egen tid: Skapa utrymme för något som får dig att må bra, oavsett om det är en promenad, meditation, träna, läsa en bok eller något annat.
- Medvetna val: Ta för vana att stanna upp innan du reagerar och fråga dig själv: Är det här i linje med den person jag vill vara?
Om du konsekvent integrerar olika vanor i din vardag så blir de en naturlig del av hur du leder dig själv i livet utan att du behöver tänka på det.
Övning: Välj ut en vana som du vill stärka upp och sätt ett konkret mål, t.ex. ”Jag ska börja dagen med fem minuters reflektion varje morgon innan jag går upp.”
4. Kommunicera tydligt och med närvaro
Självledarskap handlar om mer än hur du förhåller dig till dig själv – det speglas också i dina relationer och hur du relaterar till andra. Tydlig kommunikation, gränssättning och aktivt lyssnande är viktiga egenskaper för att skapa hållbara relationer.
Här är några frågor som du kan reflektera över vad gäller kommunikation och närvaro:
- Hur tydligt uttrycker jag mina behov och önskemål?
- Vågar jag säga nej när något inte känns rätt för mig?
- Lyssnar jag på andra, eller tänker jag på vad jag ska svara medan någon annan pratar?
Medveten kommunikation skapar balans i samtalen och minskar risken att du fastnar i reaktiva mönster som i värsta fall leder till missförstånd eller frustration.
Övning: Nästa gång du är i ett samtal, träna på att lyssna aktivt. Upprepa det du hört den andra personen säga innan du svarar för att säkerställa att du verkligen förstått.
5. Våga agera, även om du inte har alla svar
Ett av de största hindren för ett gott självledarskap är rädslan för att göra fel. Många väntar på ”rätt tillfälle” eller att de ska känna sig helt redo innan de tar några steg. Kanske känner du igen dig i det här?
Att leda sig själv på ett effektivt sätt börjar med att våga ta steg framåt även när allt inte känns perfekt. Du behöver inte veta exakt var du kommer att landa. Det viktiga är att börja röra dig i en riktning som känns rätt för dig.
Ställ dig de här frågorna:
- Vad kan jag göra idag som för mig framåt, även om det känns osäkert?
- Vad skulle kunna bli möjligt om jag släpper behovet av att ha alla svar innan jag agerar?
- Vad skulle jag kunna upptäcka eller lära mig genom att ta det här steget, oavsett utfall?
Övning: Välj något du har tvekat inför och ta ett litet första steg idag, även om det bara är att skriva ner en plan eller att skicka ett meddelande.
Bygg vidare på ditt självledarskap varje dag
Självledarskap är inget som händer över en natt, det är en pågående process där du steg för steg stärker din förmåga att leda dig själv. Med tydliga prioriteringar, ansvar för dina tankar och känslor, hållbara vanor, tydlig kommunikation och modet att agera även när du inte har alla svaren formar en vardag där du har större inflytande över ditt eget liv.
Vilket av dessa steg börjar du med redan idag?
Vill du ha den bästa relationen till dig själv och livet?
Är du redo för den bästa relationen till dig själv och livet? Och är du redo att börja leva mer autentiskt och medvetet? Med personlig coaching utforskar du dig själv, dina styrkor, utmaningar och möjligheter.
Kontakta mig här för att boka ditt första kostnadsfria coachingsamtal och ta de första stegen mot ett mer meningsfullt och rikt liv.
”Hör av dig, eller dela med dig om du tycker att det här är bra!
Written byTherése Sandberg