Rising to Self & Rising to Others
”Lägg fokus på lösningar, inte på skuld, och se vad som förändras!
Written byTherése Sandberg
Konflikter är en naturlig del av livet som uppstår när människor med olika behov, perspektiv eller förväntningar möts. Trots att konflikter upplevs som obekväma, är de inte enbart negativa. Om vi hanterar dem på ett konstruktivt sätt kan de leda till djupare förståelse, starkare relationer och personlig utveckling.
Varför uppstår konflikter?
Grunden till många konflikter ligger i missförstånd, otydlig kommunikation eller i olika värderingar. På jobbet kan de handla om rollfördelning, förväntningar eller konkurrens om resurser. I privatlivet rör det sig många gånger om ojämlik fördelning av ansvar, känslomässiga behov som inte blir tillgodosedda, eller outtalade förväntningar.
En viktig insikt vad gäller konflikter är att de sällan handlar om vad som sägs på ytan. De djupare orsakerna är ofta kopplade till känslor som frustration, rädsla eller osäkerhet. För att kunna hantera konflikter på ett effektivt sätt behöver vi börja med att förstå vad som ligger bakom konflikten.
Hur konflikter påverkar oss
Oavsett om konflikten sker på jobbet eller i privatlivet så leder den lätt till en viss nivå av stress, osäkerhet och ibland även upplevelsen av att relationen blivit mer distanserad. Olösta konflikter tenderar att växa över tid och skapa problem för både relationer och välmående. Samtidigt är väl hanterade konflikter en möjlighet till förståelse och respekt mellan parterna.
För att kunna vända konflikter från att skapa osämja och distans till att hanteras medvetet och konstruktivt krävs insikt, lyhördhet och en vilja att förstå den andra parten. Och med rätt verktyg kommer vi en bra bit på vägen. Låt oss titta närmare på vad som krävs för en lösningsfokuserad konflikthantering inriktad på förståelse och goda relationer.
Steg för konstruktiv konflikthantering
- Be om ett möte
Börja med att hitta ett tillfälle att ses på IRL. Konflikter löser man bäst om man ses. Se till att mötas på en plats där ni inte blir avbrutna och avsätt gott om tid. - Fokusera på sak, inte på person
Ditt sätt att uttrycka dig på i en konflikt är relevant för att kunna skapa förståelse och en respektfull dialog. Om det är något som är extra viktigt så är det att undvika att fokusera på person. Använd istället formuleringar som: ”När detta händer, så upplever/känner jag …” hellre än ”När du gör så här …” så håller du samtalet fokuserat på lösningar. Om du beskriver en specifik händelse som påverkat dig och hur, istället för att generalisera, så blir det lättare för den andra personen att förstå din upplevelse. Håll därför fokus på er gemensamma uppgift eller mål om det är en arbetsrelaterad konflikt, och på era känslor och behov om det är en konflikt i privatlivet, så undviker ni att diskussionen glider över i personliga angrepp. - Lyssna aktivt
Grunden för att lösa en konflikt ligger i att förstå den andra personens perspektiv. Lyssna utan att avbryta, eller planera ditt nästa svar, är ett bra utgångsläge. Visa att du hör och respekterar vad som sägs, även om du inte håller med. När den andra personen har pratat färdigt, upprepa med egna ord vad du hört för att försäkra dig om att du har förstått rätt. Ställ sedan följdfrågor om det är så att det är något som känns oklart. - Identifiera orsaken
Vad handlar konflikten egentligen om? Är det ett praktiskt problem eller handlar det om känslomässiga behov? Om du vet vad som ligger bakom konflikten blir det lättare att fokusera på lösningen istället för att fastna i detaljer. - Håll dig lugn
I konflikter är det lätt att låta känslorna ta över, särskilt om vi känner oss pressade. Det kan göra det svårt att tänka klart och försvårar därför möjligheterna att lösa konflikten på ett bra sätt. - Sätt gränser och visa respekt
Konflikthantering handlar inte om att någon ska ”vinna” eller ”förlora.” Respekterar du den andra personens synpunkter samtidigt som du står upp för dina egna behov finns det bättre förutsättningar att hitta en lösning som fungerar för båda. - Fokusera på lösningar
Istället för att fastna i vad som gick fel, låt samtalet handla om hur ni kan gå vidare. Vad behöver förändras för att komma till en lösning? Finns det kompromisser som båda kan acceptera? - Lär av konflikten
Efter att konflikten är löst är det värdefullt att reflektera över vad ni båda har lärt er av och om varandra. Hur kan ni undvika liknande situationer i framtiden?
Konflikter på jobbet
Konflikter på arbetsplatsen påverkar både produktiviteten och arbetsmiljön negativt. Därför är det viktigt att ta tag i dem tidigt för att undvika att de växer till större problem. Här är några tips särskilt för arbetsrelaterade konflikter:
- Skapa en organisationskultur där det är okej att uttrycka olika åsikter.
- Utgå ifrån fakta och tydliga argument när ni diskuterar lösningar.
- Be om hjälp ifrån en chef eller HR om konflikten känns svår att lösa på egen hand.
Konflikter i privatlivet
I nära relationer är konflikter mer känsloladdade eftersom de ofta handlar om grundläggande behov som trygghet och kärlek. För att hantera konflikter bättre är det viktigt att både förstå och uttrycka sina känslor och behov med respekt för att undvika onödiga missförstånd och eskalationer.
Ett bra sätt att hantera konflikter i privatlivet på är att skapa tid och utrymme för samtal utan avbrott. Visa empati och undvik att lägga skuld på den andra personen. Kom ihåg att målet är att förstå varandra, inte att vinna argument. Var också tydlig med hur viktig den andra personen är i ditt liv, så blir det lättare att hitta en väg framåt tillsammans.
Konflikter som möjligheter
Även om konflikter är obekväma, så öppnar de upp för insikter och nya perspektiv. När vi hanterar konflikter med öppenhet och respekt, utvecklar vi inte bara våra relationer, utan också oss själva. Vi lär oss mer om våra egna värderingar och gränser. Och vi blir tydligare och mer autentiska i vårt sätt att vara.
Nästa gång du står inför en konflikt, se på den som en möjlighet istället för ett hot. Möt den med nyfikenhet och en vilja att förstå, så öppnar du dörren för djupare relationer och personlig utveckling.
Vill du ha den bästa relationen till dig själv och livet?
Är du redo för den bästa relationen till dig själv och livet? Och är du redo att börja leva mer autentiskt och medvetet? Med personlig coaching utforskar du dina styrkor, utmaningar och möjligheter så att du kan stärka ditt välmående och frigöra din potential.
Kontakta mig här, för att boka ditt första kostnadsfria coachingsamtal och ta de första stegen mot ett mer meningsfullt och rikt liv.
”Hör av dig, eller dela med dig om du tycker att det här är bra!
Written byTherése Sandberg