Skip to main content

Rising to Others

Möt andra med empati, agera med medkänsla!

Written byTherése Sandberg

Empati och medkänsla – från förståelse till handling

Empati och medkänsla är grunden i våra relationer, på jobbet såväl som i vardagen. Det handlar om att förstå och känna med andra, att kunna sätta sig in i vad en annan människa går igenom utan att för den delen acceptera beteende, eller heller för den delen behöva känna likadant. Och det handlar om att röra sig från förståelse till handling.

Empati är att möta någon där de är, med respekt och utan dömande. Medkänsla är att aktivt vilja bidra till att minska lidande och stödja välmående hos en annan människa, grupp eller samhälle. För medkänsla är inte begränsat till individuella relationer eller mindre grupper. Den kan också uttryckas genom handlingar som bidrar till ett bättre samhälle, genom att till exempel stödja välgörenhet, arbeta för social rättvisa, eller delta i samhällsförbättrande initiativ.

Med andra ord handlar medkänsla om att agera utifrån ett empatiskt perspektiv som tar sig uttryck i att förstå och känna med, för att på ett genuint sätt omsätta denna förståelse i handling i termer av att visa omtanke och en vilja att hjälpa – även om det innebär ett eget engagemang eller någon form av uppoffring. Medkänsla går bortom att bara förstå och känna, det är att agera, att sträcka ut en hand och att visa att vi bryr oss genom handlingar.

Ett inre möte med andra

Många ser empati som en plikt att bära en annan människors känslor som sina egna, när det i själva verket handlar om att förstå hur de ser på sin situation och hur de känner inför den. Jag skulle vilja lyfta fram att det är en gåva att möta någon där de befinner sig, utan att döma eller försöka förändra, eller ens behöva hålla med eller dela deras känslor. För empati har en förmåga att öppna hjärtan och skapa en känsla av samhörighet som gör det möjligt för oss att bygga broar mellan våra egna erfarenheter och andras. Och i den samhörigheten föds en djupare förståelse, nämligen grunden för medkänsla.

Om vi tittar närmare på medkänsla går det att förstå att det är förbindelsen mellan empati – förståelse – och handling.Medkänsla uppstår när förståelsen för någon annans lidande eller utmaningar väcker en djup vilja att göra något åt det. Medan empati är förståelse för, och en inlevelse i, en annan persons situation och känslor, handlar medkänsla om att agera, om att omsätta förståelsen i handlingar som lindrar smärta, stödjer välbefinnande eller bidrar till positiv förändring. Det kan vara små handlingar, som att lyssna utan avbrott, eller någon form av större åtagande, som att erbjuda tid, resurser eller hjälp.

Där empati är mer av passiv förståelse (inte passiv i termer av att vi inte gör något alls, utan mer i termer av att lyssna och försöka förstå), är medkänsla aktivt agerande (eng. compassionate action). Empati uttrycker: ”Jag ser dig och förstår dig.” Medkänsla uttrycker: ”Jag ser dig, förstår dig och vill göra något för att hjälpa dig.”

I relationer fungerar empati och medkänsla som en grund för samhörighet och medmänsklighet. De hjälper oss att se bortom ytan, att förstå andras motiv och behov, samtidigt som det hjälper till att bidra till en miljö där människor känner sig sedda, stöttade och uppskattade.

Empati och medkänsla är också nära sammanflätade med det egna välmåendet. När vi öppnar upp oss själva för att känna med andra och agera utifrån deras behov blir vi mer medvetna om vår egen inre drivkraft och vår egen förmåga att göra skillnad. Tack vare dessa egenskaper blir våra relationer starkare eftersom de skapar en gemenskap byggd på medmänsklighet, omsorg och omtanke.

Låt oss se hur detta kan ta form i praktiken genom en berättelse som visar både empati och medkänsla i ett konkret sammanhang.

En fråga som betydde mer än väntat

Lina var på jobbet, ett litet kontor där alla brukade småprata vid kaffemaskinen, när hon märkte att hennes kollega, David, på sistone hade börjat undvika de små samtalen och istället snabbt återvänt till sin plats. En dag såg hon honom stirra tomt ut genom fönstret med sin kalla kaffekopp i handen och hon bestämde sig då för att gå fram och fråga:

  • David, hur är det med dig? Du verkar ha mycket på gång.

Han ryckte till och försökte skratta bort det. – Nej, nej, det är lugnt. Bara lite trött.

Lina kunde ha släppt det där, men istället sa hon: – Du vet, jag känner igen den där tröttheten. Det var så för mig förra året när allt kändes lite för mycket. Om du vill prata om det, så lyssnar jag gärna.

David tittade på henne, först skeptisk, men sedan mjuknade hans ansiktsuttryck. – Det är bara… ja, jag försöker fixa med flytten och samtidigt jobba över för det är så mycket just nu och det känns som att tiden inte räcker till.

  • Det låter kämpigt,” sa Lina förstående. Har du någon hjälp med flytten? Det kan verkligen vara en stressig grej att göra allt själv.
  • Nej, jag tänkte fixa det själv… men kanske skulle jag kunna fråga en vän, sa David eftertänksamt.
  • Det tycker jag. Och om du vill ha ett par extra händer, säg bara till. Jag kan bära lådor och ge moraliskt stöd, skämtade Lina lättsamt med ett leende.

David skrattade och verkade slappna av lite. – Tack, Lina. Det betyder mycket att du frågade.

Sensmoralen i den här berättelsen

I den här berättelsen illustreras empati på ett lättsamt och enkelt sätt. Lina märkte att något var fel och tog initiativet att fråga utan att pressa eller försöka lösa allt för David. Hon erbjöd ett konkret stöd men gjorde det på ett sätt som kändes lättsamt och inbjudande, vilket gjorde det enklare för David att öppna sig. Dessutom väckte Davids behov medkänsla i Lina som erbjöd sig att hjälpa till med flytten om det skulle behövas.

Empati i vardagen

I vardagen visar sig empati i små, men betydelsefulla gester och bemötanden. Det kan handla om att:

  • Erkänna någon annans perspektiv, även om vi inte håller med.
  • Vara närvarande i ett samtal utan att avbryta eller distraheras.
  • Visa vänlighet mot främlingar, som att hålla upp dörren för någon som behöver det, eller ge någon ett leende.
  • Stötta någon som går igenom en svår tid, även om vi själva inte känner likadant.
  • Lyssna uppmärksamt när någon delar med sig av sina tankar eller känslor.
  • Visa tålamod när någon är stressad eller osäker.
  • Sätta sig in i någon annans perspektiv innan du svarar.
  • Erbjuda stöd utan att döma eller kräva något i gengäld.
  • Uppmuntra eller uppskatta någon för deras ansträngningar.

Små gester av empati kan ha stor betydelse. Att ge någon tid, uppmärksamhet och respekt är ofta det första steget mot att bygga förståelse och tillit, i våra närmaste relationer såväl som till människor vi inte känner.

Medkänsla som katalysator för förändring

Medkänsla (compassionate action) innebär att empatin lyfter till ytterligare en nivå. Förutom att förstå och känna med, tar vi initiativ och bidrar aktivt till en lösning. Det kan handla om att:

  • Hjälpa en kollega som är överväldigad genom att erbjuda konkret stöd.
  • Ta initiativ i en konflikt och använda empati och medkänsla för att hjälpa parterna att hitta en lösning.
  • Agera när ingen annan gör det.
  • Stötta dem som är mest utsatta i samhället.
  • Initiera stöd för någon, eller något, i en utsatt situation.
  • Visa medkänsla i förhållande till dig själv.

Med medkänsla är empatin omvandlad till en drivkraft för förändring. Och med mod, närvaro och vilja, är det här en av de mest kraftfulla och meningsfulla sätt vi kan påverka världen på.

Därför är empati och medkänsla viktigt

Empati är inte bara viktigt för våra relationer, det stärker också vår egen medvetenhet och bidrar till vår personliga utveckling. Genom att möta andra människor med empati och omsätta detta i handling bygger vi broar av förståelse, skapar starkare relationer och bidrar till en bättre värld, i det lilla såväl som i det stora.

Empati är inte något som bara ”finns” hos vissa människor – det är en förmåga som vi alla kan utveckla och stärka. När empati kombineras med handling i termer av medkänsla blir vi en del av något större. Vi skapar förändring, inte bara för oss själva, utan för alla runt omkring oss.

Hör av dig, eller dela med dig om du tycker att det här är bra!

Written byTherése Sandberg

Leave a Reply