Rising to Others & Rising Together
”Tillsammans skapar vi en värld fylld av mening och samhörighet!
Written byTherése Sandberg
Dr. Vivek Murthy, tidigare generalkirurg i USA, har skrivit boken ”Together: The Healing Power of Human Connection in a Sometimes Lonely World” (2020). I denna banbrytande bok lyfter han fram ensamhet som en betydande folkhälsoutmaning och beskriver hur den bidrar till många av dagens epidemier, såsom alkohol- och drogmissbruk, våld, depression och ångest.
Murthy argumenterar för att ensamhet inte bara påverkar vår hälsa negativt, han tar också upp hur barn upplever skolan, våra prestationer på arbetsplatsen och graden av polarisering i samhället. Han betonar att vår inneboende önskan att knyta an till andra är central och att vi är biologiskt programmerade för gemenskap och varaktiga relationer.
Boken är uppdelad i två sektioner: Den första delen, ”Making Sense of Loneliness”, består av fem kapitel som beskriver olika aspekter av ensamhetsproblematiken. Murthy förklarar hur ensamhet skapar en självförstärkande spiral som övertygar människor om att de inte är värd kärlek, vilket avskräcker dem från att söka de relationer de behöver mest.
”Together” har fått positiva recensioner och beskrivs som en viktig och aktuell bok som belyser vikten av mänsklig kontakt och gemenskap i en tid då ensamhet blir allt vanligare. Murthy delar med sig av både vetenskaplig forskning och personliga erfarenheter för att illustrera hur vi kan bygga ett mer sammansvetsat och hälsosamt samhälle.
Varför vi lyfter fram den här boken
Precis som i USA sprider sig ensamhet bland våra medmänniskor här i Sverige – något som idag nått rekordnivåer. Mätningar visar att nära på 2 miljoner över 16 år besväras av ensamhet och isolering. Det är svindlande 20 procent av våra medmänniskor det handlar om.
I kartläggningen ”Ensamhet – förekomst, konsekvenser och åtgärder”, (2024) slår Folkhälsomyndigheten fast att ”det finns ett tydligt samband mellan ensamhet och psykisk och fysisk hälsa och suicidtankar”. Allvarliga konsekvenser att ta på stort allvar och arbeta på att finna vägar för att lösa. Därutöver visar statistik från SCB från april 2024 att någonstans mellan 600 000 – 700 000 människor, 16 år och äldre, saknar en nära vän.
Och det är det här som gör att vi på Living the Shift väljer att lyfta fram Dr. Murphys bok ”Together” där han beskriver ensamhetens effekter på individ, samhälle och hälsa. Boken belyser inte bara en av vår tids största folkhälsoutmaningar utan också hur våra mänskliga band är avgörande för att skapa välmående och mening i livet. Det är med andra ord en bok som vi kan lära oss mycket av och som kan inspirera oss i arbetet med att göra något åt ensamhetsepidemin som sprider sig i vårt samhälle.
Ensamhet som drivkraft för förändring – att resa sig, med andra och tillsammans
I boken ”Together” bjuder Dr. Murphy på en enkel men kraftfull insikt: vi är biologiskt skapade för gemenskap. Samtidigt lever vi i en värld där relationer allt för ofta får stå tillbaka för prestation, yta och individualism.
Ensamhet är därför inte bara en känsla eller upplevelse som någon lever med – det är en signal om att något inte står rätt till. Och den signalen är till för att påminna oss om att något i våra liv behöver förändras. Det enda positiva med den här signalen är att den kan markera början på en resa, en transformation där vi återknyter till oss själva, andra och världen omkring oss. För att ta oss dit är strukturen i Rising to Self, Others, och Together som en karta som vägleder oss ifrån ensamhet till ”tillsammansskap”.
1. Rising to Self: Möta sig själv i ensamheten
Första dimension, Rising to Self, handlar om att vända blicken inåt och börja med oss själva. Ensamhet kan vara en smärtsam upplevelse, men den ger oss också en unik möjlighet att lyssna på vår inre röst – den vi ofta ignorerar i vardagens brus. Här handlar det om att ställa frågor som: Vad längtar jag efter? Vad behöver jag? Hur kan jag möta mig själv med vänlighet och förståelse?
Rising to Self handlar om att skapa ett inre fundament där vi känner oss trygga i vår egen närvaro. Det handlar om att bygga självkänsla, reflektera över våra behov och börja vårda relationen till oss själva. I den processen kan ensamheten förvandlas från något smärtsamt till en källa för självinsikt och styrka. När vi lär oss att trivas med oss själva öppnar vi också dörren för mer autentiska och meningsfulla relationer med andra.
Dessvärre räcker inte det här, men det är en start och en början, för det vi talar om här är frivillig ensamhet. Men studierna utförda av Folkhälsomyndigheten och SCB visar på något mycket mer allvarligt och det är den ofrivilliga ensamheten. Just därför behöver vi börja i nästa dimension för att öppna upp oss för andra så att andra kan lämna ensamheten bakom sig.
2. Rising to Others: Öppna hjärtat för andra
För den som har kraft att bygga en starkare relation till sig själv är nästa steg att vända sig utåt – att sträcka ut en hand mot andra. Men ensamhet är sällan en enkel utmaning att lösa, särskilt när den är ofrivillig. För många förstärks ensamheten av rädslan att bli avvisad eller missförstådd, eller av en bristande självkänsla som gör att steget att söka kontakt känns övermäktigt.
Rising to Others handlar därför inte bara om att ta initiativ till våra egna relationer, det handlar också om att se och agera för de människor som själva kanske inte orkar eller kan. Här har vi alla ett ansvar att vara uppmärksamma, att bry oss och att sträcka fram en hand till den som behöver det som mest.
Precis som Dr. Murthy beskriver i Together är genuina, autentiska relationer ett av de bästa botemedlen mot ensamhet. Men för att dessa relationer ska kunna växa fram krävs mod från två håll: modet att våga ta emot hjälp och modet att erbjuda den. Ibland är det så enkelt som ett vänligt ord, en inbjudan eller en liten gest av omtanke som bryter en isolering och leder till samhörighet för en annan människa.
I slutändan är Rising to Others en påminnelse om att vi inte bara stärker våra egna liv genom relationer, utan att vi också bär på kraften att förändra någon annans värld. När vi öppnar våra hjärtan och sträcker ut en hand skapar vi utrymme för den gemenskap vi alla längtar efter att ha.
3. Rising Together: Bygga en gemensam framtid
Den tredje dimensionen, Rising Together, handlar om att ta tillvara på att vi är en del av något större än oss själva. Vi lever i ett samhälle och en värld där ensamhet inte bara är en individuell upplevelse utan en kollektiv utmaning. När vi börjar se hur vårt eget agerande bidrar till den gemenskap vi alla längtar efter kan vi också börja förändra den värld som vi alla delar. För att kunna förändra behöver vi arbeta tillsammans så att vi kan skapa en värld där gemenskap och tillhörighet är normen, och inte ett undantag för vissa.
Rising Together bygger broar istället för murar, förenar snarare än separerar och betonar vårt gemensamma ansvar för att skapa en kultur där fler känner sig inkluderade och värdefulla. Här är tre sätt vi tillsammans kan minska ensamheten på:
- Skapa inkluderande samhällsmiljöer: Vi behöver fler offentliga platser och mötesplatser som uppmuntrar till kontakt och samhörighet, såsom gemensamma trädgårdar, bibliotek med aktiviteter, eller öppna allmänna utrymmen där människor enkelt kan mötas. Några exempel på det är att organisera lokala initiativ som ”samtalsbänkar” eller kvartersfester för att minska avståndet mellan grannar.
- Bygga sociala nätverk genom ideellt arbete: Ideella organisationer och lokala föreningar spelar en avgörande roll i arbetet med att förena människor och bryta isolering. Genom volontärarbete eller stödgrupper för utsatta, såsom äldre, ensamstående föräldrar eller nyanlända, skapar vi platser där människor kan mötas och bli sedda.
- Utbilda och uppmuntra till medmänskligt ledarskap: Skolor, arbetsplatser och ledarskapsprogram bör lyfta vikten av att se och inkludera människor i högre grad. Via utbildningar som fokuserar på empati, medkänsla, kommunikation och hur man bygger en inkluderande kultur utvecklas en kollektiv medvetenhet om vikten av att sträcka ut en hand till de som känner sig ensamma.
Varje handling, varje ord och varje gest vi riktar mot andra skapar ringar på vattnet. För när vi sträcker ut en hand, öppnar våra hjärtan och bygger broar av närvaro och gemenskap blir vi en del av lösningen. Ensamhet kan vara djupt smärtsam att leva med, men tillsammans finns vi där för varandra.
Anmäl ditt intresse till vårt Shift Lab – ”Tillsammans mot ensamhet”
Vill du vara med och skapa ett samhälle där ensamhet inte definierar våra liv? Shift Lab är vår plattform för samskapande, där vi tillsammans utforskar och utvecklar lösningar på olika kollektiva utmaningar. Här möts vi för att dela idéer, erfarenheter och konkreta åtgärder för att förändra allt ifrån ensamhet till dysfunktionella samhällsstrukturer. Vi kombinerar erfarenheter, kunskap, kreativitet, empati, medkänsla och gemensam kraft. Tillsammans skapar vi ringar på vattnet som påverkar långt bortom våra egna gränser.
Anmäl ditt intresse redan idag och bli en del av ett engagerande och meningsfullt arbete för att skapa en framtid där ingen lämnas ensam. Tillsammans gör vi skillnad!
—
Länkar och hänvisningar:
- Murthy, V.H. (2020) Together: The Healing Power of Human Connection in a Sometimes Lonely World. Harper Wave.
- www.regeringen.se/debattartiklar/2023/03/ofrivillig-ensamhet-sarskilt-den-som-pagar-under-lang-tid-far-allvarliga-konsekvenser/
- www.folkhalsomyndigheten.se/contentassets/09eac2b8b63e4d79a9e1f79dcbc71409/ensamhet-forekomst-konsekvenser-atgarder.pdf
- www.scb.se/pressmeddelande/hundratusentals-personer-saknar-en-nara-van/
”Hör av dig och delta i nästa Shift Lab!
Written byTherése Sandberg