Rising to Self & Rising to Others
”Lär dig mer om hur du hanterar konflikter och svåra samtal!
Written byTherése Sandberg
Konflikter och Svåra Samtal
För den som ogillar att hantera konflikter kan det vara lockande att stoppa huvudet i sanden och låtsas som att det regnar med hopp om att det ska lösa sig av sig självt. Men saken är den att ignorerade konflikter har en tendens att återuppstå när man minst anar det. Och dessutom tenderar de att skapa ännu större utmaningar om de ignoreras. Ett grundläggande tips är därför att ta itu med konflikterna direkt, om och när de uppstår. Men hur gör man då?
När jag utbildar i Shift Dialogues träffar jag människor i olika roller och om det är något de alla har gemensamt, så är det att ingen vill ha konflikter – vare sig på jobbet eller i privatlivet. Lite friktion, ja, men inte konflikter. Men det är i de mer svåra mötena som vi kan växa och hitta nya vägar framåt – om vi ser konflikter som en chans till att lära och utvecklas förstås. För faktum är att konflikter är en naturlig del av mänskliga relationer, men de behöver inte vara enbart negativa. Tvärtom kan de vara en möjlighet till djupare insikter, bättre relationer och långsiktig utveckling.
I mötet med konflikter
Konflikthantering är ofta lättare sagt än gjort. Och att veta vad man bör göra är en sak, men att faktiskt navigera genom en konflikt i praktiken är ofta både utmanande och överväldigande.
Genom åren har jag mött många som känner sig osäkra på hur de ska ta första steget, vad de ska säga, eller hur de ska bemöta de känslor och missförstånd som ofta ligger till grund för konflikten. För att göra det här mer konkret vill jag dela några exempel från både arbetslivet och privatlivet. Berättelserna visar hur konflikter kan uppstå, hur de hanterades och vilka resultat det ledde till. Oavsett om du möter konflikter hemma, på jobbet eller någon annanstans, kanske du känner igen dig och jag hoppas att du får inspiration till att hantera liknande situationer. Låt oss börja med att titta på ett exempel från privatlivet.
Exempel från privatlivet
Lena och hennes syster Isabell hade inte pratat ordentligt på månader. En familjemiddag hade slutat i en konflikt efter att Lena kände sig påhoppad och Isabell kände sig missförstådd. Båda gick därifrån sårade och sedan dess hade de undvikit varandra.
Lena bestämde sig till slut för att ta itu med konflikten. Hon bjöd in Isabell att gå en promenad i parken tillsammans. En neutral plats där båda kunde slappna av.
Så gick de där sida vid sida genom den lugna parken och det var Lena som bröt tystnaden först.
Lena: ”Tack för att du ville träffa mig, Isabell. Jag vet att vi inte har pratat på ett tag och jag har verkligen saknat dig.”
Isabell sneglade på henne, något osäker.
Isabell: ”Jag har saknat dig också, Lena. Det har varit… konstigt att inte prata med dig som vanligt.”
Lena nickade och tog ett djupt andetag innan hon fortsatte.
Lena: ”Jag har tänkt mycket på vad som hände vid middagen. Jag skulle vilja förstå vad som gick fel mellan oss. Kan vi försöka prata om det? Lösa det?”
Isabell: ”Ja, det vill jag också. Jag tror att vi båda blev sårade, men jag vet inte riktigt varför det gick så långt.”
De stannade till vid en bänk och satte sig ner bredvid varandra.
Lena: ”Okej. Ska vi börja med att låta var och en berätta sin upplevelse, utan att avbryta? Jag vill verkligen höra hur du upplevde det.”
Isabell: ”Det låter bra. Vill du börja?”
Lena nickade.
Lena: ”För mig kändes det som att du kritiserade mig inför alla vid bordet. Det fick mig att känna mig liten och som om jag inte dög. Jag vet att det kanske inte var din avsikt, men det var så det landade hos mig.”
Isabell såg ner på sina händer medan hon tog in sin systers ord.
Isabell: ”Jag förstår. Det var verkligen inte min mening att få dig att känna så. För mig kändes det som att du avfärdade det jag sa, som om mina åsikter inte spelade någon roll. Det gjorde mig frustrerad och jag antar att jag lät det påverka hur jag pratade med dig.”
Lena tog ett ögonblick för att reflektera på det Isabell sa innan hon svarade.
Lena: ”Jag hade ingen aning om att det var så du upplevde det. Det var inte alls min avsikt att avfärda dig och jag är så ledsen att jag fick dig att känna så.”
Isabell log svagt.
Isabell: ”Tack, Lena. Och jag är ledsen att jag lät frustrationen ta över. Jag borde ha pratat med dig direkt istället för att säga det jag sa inför alla andra.”
De satt tysta ett ögonblick, men det var inte en obekväm tystnad.
Lena: ”Jag tror att vi båda vill samma sak – ha en bra relation. Hur ska vi undvika att det här händer igen?”
Isabell: ”Jag tror att vi behöver prata med varandra direkt när något känns fel istället för att hålla det inne. Och kanske fråga hur den andra tänker eller känner innan vi drar slutsatser.”
Lena: ”Det låter som en bra plan. Ska vi börja om?”
Isabell: ”Ja, det vill jag gärna.”
De reste sig från bänken och fortsatte promenaden, båda med en känsla av lättnad och en ny vilja att bygga en starkare relation. Med det gemensamma målet – att stärka sin relation – och dela ansvaret för att nå dit, gick de vidare till ett café med en ny förståelse för varandra och en plan för att undvika liknande konflikter i framtiden.
Hur kan vi förstå vad som hände här?
Lena och Isabell lyckades lösa sin konflikt genom att skapa en trygg plats för samtalet och enas om några enkla, men viktiga, principer: att lyssna på varandra utan att avbryta och att tala respektfullt, även om de hade olika uppfattningar om vad som hade hänt. De gav också varandra utrymme att uttrycka sina känslor och perspektiv. På så sätt insåg de båda att mycket av konflikten handlade om missförstånd och inte illvilja, som vi ofta tolkar att andra agerar utifrån när vi själva är sårade eller frustrerade.
Vad som gjorde deras samtal så framgångsrikt var deras gemensamma vilja att förstå varandra, snarare än att ”vinna”. De flyttade fokus från skuld och försvar till att hitta en gemensam väg framåt. Tack vare sin approach omvandlade de en konflikt till en möjlighet att stärka sin relation.
Hindret till att lösa en konflikt handlar oftare om hur vi hanterar våra känslor och tolkningar än om vad som faktiskt hänt. Våra reaktioner och antaganden antingen förstorar eller förvränger situationen, vilket gör det svårare att se den andra personens perspektiv och komma fram till en lösning. I det här fallet visade Lena och Isabell att de genom att sätta känslor och missförstånd åt sidan och istället fokusera på öppenhet och respekt, så löste de inte bara konflikten, de stärkte också sin relation eftersom de hittade ett sätt att kommunicera bättre med varandra framöver.
Medan Lena och Isabells konflikt utspelade sig i privatlivet, kan liknande dynamik och utmaningar uppstå också på en arbetsplats. Låt oss därför titta på hur en arbetsplatskonflikt kan hanteras med samma principer och vilka resultat det kan leda till.
Från familj till arbetsplats – konflikter har gemensamma nämnare
Konflikten mellan Lena och Isabell visar hur missförstånd och sårade känslor kan skapa avstånd, men också hur öppenhet och respekt kan leda till starkare relationer. Även om den berättelsen utspelar sig i privatlivet är det viktigt att komma ihåg att konflikter på arbetsplatsen ofta följer samma mönster.
På jobbet kan konflikter uppstå av skäl som tidspress, olika prioriteringar eller bristande kommunikation, men lösningen, den bygger på liknande principer. Nästa berättelse handlar om två teamledare i en snabbväxande startup och hur deras konflikt löstes med hjälp av en strukturerad medlingsprocess. Här får vi se hur konflikthantering stärker samarbete och bygger broar även i en hektisk arbetsmiljö.
Exempel från arbetslivet
På en snabbväxande tech-startup började spänningar uppstå mellan de två teamledarna Ella och Victor. Ella ansvarade för utvecklingsteamet, medan Victor ledde försäljningsteamet. Problemet var att Victor ständigt efterfrågade nya funktioner med kort varsel, vilket stressade utvecklarna och skapade frustration i Ellas team. Samtidigt kände Victor att Ella inte förstod de akuta behoven från kunder och investerare.
Till slut tog företagets VD, Eric, initiativet till att kalla till ett möte mellan de två teamledarna. Han följde ett strukturerat ramverk för att hantera konflikten. Eric började med att välja ett neutralt mötesrum och bad Ella och Victor att enas om vissa grundregler för samtalet som att tala i jag-form och att lyssna utan avbrott.
Under samtalet kom det fram att Ella och hennes team ofta fick ofullständig information om varför vissa förändringar behövdes snabbt. Samtidigt insåg Victor att han inte kommunicerade vilka konsekvenser det fick om utvecklarna inte levererade i tid. Gemensamt kom de överens om att undersöka situationen och att en tydligare prioriteringsprocess behövdes.
De enades om att införa regelbundna planeringsmöten där både teamen deltog för att diskutera prioriteringar och tidsramar. Ella och Victor tog gemensamt ansvar för att säkerställa att alla förstod både kundernas behov och utvecklingsteamets kapacitet.
Ella och Victor satt i konferensrummet. Stämningen var spänd och de hade svårt att ens möta varandras blickar.
Victor: ”Ella, det är omöjligt att leverera till våra kunder när ditt team inte är flexibelt. Jag förstår inte varför det är så svårt att anpassa sig till snabba ändringar.”
Ella: (irriterat) ”Och jag förstår inte hur du kan tro att mitt team ska trolla fram nya funktioner utan ordentlig planering. Det är inte hållbart, Victor!”
Victor: (höjer rösten) ”Så du menar att dina processer är viktigare än att vi behåller våra största kunder? Det här är inte bara frustrerande, det är oprofessionellt!”
Ella: (skakar på huvudet) ”Oprofessionellt? Det är du som konstant ändrar dig utan att ge oss tydliga underlag eller någon som helst förvarning. Mitt team jobbar redan på gränsen till vad som är möjligt!”
Samtalet fortsatte i samma ton utan framsteg. Eric, företagets VD, insåg att konflikten hade nått en punkt där det behövdes ett strukturerat grepp. Han kallade Ella och Victor till ett medlingsmöte och började med att sätta några grundregler.
Eric: ”Ella, Victor, jag har bett er att komma idag eftersom jag ser att vi har en konflikt som påverkar hela företaget. Mitt mål är att vi tillsammans ska hitta en lösning som fungerar för alla parter. Jag ber er att hålla er till två enkla regler under det här samtalet: tala i jag-form och lyssna på varandra utan att avbryta. Kan vi komma överens om det?”
Båda höll med, om än motvilligt.
Eric: ”Victor, jag vill att du börjar med att förklara din upplevelse av situationen. Kom ihåg att tala utifrån dina egna känslor och perspektiv.”
Victor: (tar ett djupt andetag) ”Jag känner mig frustrerad eftersom jag ofta får höra från våra kunder att de saknar funktioner som är viktiga för dem. När jag försöker få dessa prioriterade hos utvecklingsteamet upplever jag att jag inte blir hörd eller tagen på allvar.”
Eric vänder sig till Ella.
Eric: ”Ella, vad tänker du när du hör det Victor säger?”
Ella: ”Jag förstår att han känner sig frustrerad, men för mig och mitt team känns det som att vi ständigt får nya uppgifter utan någon tydlig förklaring eller kontext. Vi försöker göra vårt bästa, men vi får aldrig chansen att leverera ordentligt på det vi redan har på bordet.”
Eric: ”Det låter som att det finns en känsla av att ni båda arbetar hårt men inte riktigt når fram till varandra. Kan ni ge några konkreta exempel på situationer där det här har hänt nyligen?”
Ella och Victor turades om att dela exempel. Eric guidade dem igenom processen genom att ställa frågor för att klargöra och uppmuntra dem till att reflektera över varandras perspektiv.
Efter en stund började mönstret bli tydligt.
Victor: ”Okej, jag inser att jag kanske inte alltid ger tillräckligt med information om varför ändringarna är brådskande.”
Ella: ”Och jag ser att vi behöver bli bättre på att kommunicera om vad som är realistiskt för oss att leverera inom en viss tidsram.”
Eric: ”Det låter som att vi är på väg mot en lösning. Vad kan vi göra för att undvika den här typen av missförstånd framöver?”
Victor: ”Kanske kan vi ha gemensamma veckomöten där vi går igenom prioriteringar och tidsramar?”
Ella: ”Ja, och om vi också kan få en tydligare bakgrund till varför vissa uppgifter är viktiga, så tror jag att det skulle hjälpa oss i utvecklingsteamet att planera bättre.”
Eric: ”Det är en bra början. Jag föreslår att vi testar det här i fyra veckor och sedan följer vi upp för att se hur det fungerar. Är ni överens om det?”
Båda nickar, den spända stämningen lättade.
Efter några veckor märkte Eric en markant förbättring i samarbetet mellan Ellas och Victors team. Det nya upplägget hjälpte teamen att samarbeta bättre och förtroendet mellan de två ledarna växte. Konflikten hade inte bara lösts, den hade också lett till en mer transparent och effektiv arbetsprocess där både försäljnings- och utvecklingsteamet kände sig hörda och värdesatta – och ett nytt, starkare partnerskap började ta form mellan avdelningarna – ett partnerskap som lade grunden för ett långsiktigt samarbete och gemensam framgång.
Hur kan vi förstå vad som hände här?
Konflikten mellan Ella och Victor visar hur bristande kommunikation och ömsesidig förståelse kan eskalera en situation även när båda parter egentligen strävar mot samma mål. När de först försökte lösa konflikten på egen hand saknades en struktur som kunde hjälpa dem att bryta igenom sina försvarsmekanismer och verkligen lyssna på varandra. Samtalet fastnade istället i anklagelser och försvar, och gjorde det svårt för någon av dem att se den andra partens perspektiv.
När VD:n Eric tog initiativet att medla förändrades dynamiken. Med grundregler för samtalet – att tala i jag-form och lyssna utan att avbryta – skapade han en trygg och respektfull atmosfär. Hans vägledning hjälpte Ella och Victor att identifiera de verkliga orsakerna till konflikten: ofullständig information och otydliga förväntningar från båda håll.
Vad som gjorde skillnad var att Eric fokuserade på att lyfta fram konkreta exempel och ställa frågor som fick dem att reflektera över sina egna roller och bidra till lösningen tillsammans. Han styrde samtalet bort från skuld mot samarbete, vilket gjorde att både Ella och Victor kunde känna sig hörda och börja bygga upp förtroende dem emellan igen.
Med gemensamma veckomöten och tydligare prioriteringar skapade de en långsiktig lösning som löste konflikten och stärkte samarbetet mellan deras team. Vad det är ett tydligt exempel på, är hur ett strukturerat medlingssamtal kan vända en negativ situation till en möjlighet för starkare relationer och ökat samarbete.
Några tips på hur du gör när du behöver lösa en konflikt
Konflikter händer oss alla ibland i privatliv eller arbetsliv, och även om de kan upplevas svåra att hantera, så kan de också vara en möjlighet till djupare förståelse och förbättrade relationer. Om du följer ramverket nedan så ökar chansen till en trygg och konstruktiv dialog med goda förutsättningar för att lösa olika typer av konflikter oavsett om de sker mellan familjemedlemmar, vänner eller kollegor.
För privatlivet hjälper de här principerna dig att skapa en mer öppen och respektfull dialog med nära och kära, där missförstånd lättare kan redas ut och relationer kan stärkas. På arbetsplatsen är samma ramverk lika användbart för att skapa en mer harmonisk arbetsmiljö och lösa konflikter mellan teammedlemmar och avdelningar.
Följer du stegen nedan, som fungerar både om du medlar i en konflikt eller är part i den, så kommer du en god bit på vägen mot att bygga starkare relationer och förbättra samarbetet hemma eller på jobbet.
- Hitta en trygg plats att prata på
Fysisk och emotionell trygghet är en förutsättning för att våga vara öppen och ärlig. En neutral plats där båda parter känner sig bekväma minskar risken för att försvarsmekanismer triggas och gör det lättare för båda att fokusera på lösningar. - Inled med att komma överens om lämpliga beteenden gentemot varandra under samtalet
Med en gemensam överenskommelse för hur ni ska kommunicera – exempelvis att tala i jag-form, undvika anklagelser och visa respekt – skapas en atmosfär av trygghet och öppenhet, där båda parter känner sig hörda och förstådda. På så sätt läggs en stabil grund för samtalet att bli både konstruktivt och framåtriktat. - Fokusera på en förståelse för orsaken till konflikten
Vad är det egentligen som har orsakat spänningen? Ofta handlar konflikter om missförstånd, otydligheter eller ouppfyllda förväntningar. Gräv djupt i syfte att hitta den verkliga orsaken, så kan insikter uppstå som inte bara bryter negativa mönster, utan också hjälper till att skapa en väg framåt som känns meningsfull och möjlig för båda parter att enas om. - Lyssna aktivt och låt alla säga sitt, avbryt inte
Aktivt lyssnande innebär att du inte bara hör vad den andra personen säger, utan att du också visar att du förstår genom att exempelvis summera eller ställa förtydligande frågor. - Döm inte (och välj inte sida om du medlar) – kom ihåg att det finns många olika perspektiv
Objektivitet är nyckeln, särskilt om du agerar medlare. Försök att se situationen ur båda parters perspektiv för att skapa en rättvis och konstruktiv dialog. - Undersök situationen noggrant tillsammans
Gå igenom fakta, upplevelser och möjliga missförstånd. Ofta kan nya insikter uppstå när ni tillsammans analyserar vad som faktiskt har hänt. - Förtydliga hur ni ska nå ert gemensamma mål, se till att alla är med
Ett gemensamt mål skapar riktning och syfte i samtalet. Oavsett om det handlar om att förbättra samarbetet, lösa en specifik fråga eller bygga förtroende igen, så behöver alla få vara delaktiga. - Kom överens om den bästa lösningen och vilket ansvar varje part har för utförandet
När lösningen väl är på plats är det viktigt att tydligt definiera vem som gör vad och när. Detta minimerar risken för missförstånd och håller alla ansvariga. - Utvärdera och följ upp hur det går och besluta om förebyggande strategier inför framtiden
Konflikthantering slutar inte vid en överenskommelse. Regelbundna uppföljningar och en öppenhet för att justera vid behov hjälper till att undvika att konflikten blossar upp igen.
Konflikter och svåra samtal är ofta utmanande, men de är också en väg till utveckling och framsteg – i relationer såväl som i samarbeten. När vi väl lär oss att hantera konflikter på ett konstruktivt sätt, löser vi inte bara de problem som uppstått, vi stärker också relationer och skapar förutsättningar för att växa tillsammans. Och det goda i det hela är att det egentligen finns relativt få olösbara konflikter och svåra samtal att hantera. Det finns hellre konflikter och svåra samtal som du ännu inte vet hur du ska lösa.
Vill du lära dig mer om hur du genom Shift Dialogues löser konflikter och hanterar svåra samtal på ett sätt som skapar förståelse, utveckling och starkare relationer? Hör av dig, så tar vi en träff eller digitalfika och pratar mer om hur!
”Hör av dig, eller dela med dig om du tycker att det här är bra!
Written byTherése Sandberg