Rising to Others
”Reflektera, agera och gör skillnad!
Written byTherése Sandberg
Har du funderat på hur ditt sätt att vara påverkar människorna runt omkring dig? Det vi säger och gör, och till och med det vi inte säger eller gör, formar våra relationer på sätt vi kanske inte alltid reflekterar över. För varje interaktion lämnar ett avtryck, oavsett om vi tänker på det eller inte. Viktigt att ha med sig är att det inte alltid är de stora handlingarna i sig som lämnar störst avtryck, det är snarare de små ögonblicken – tonen du använder, blicken du ger eller hur du bemöter någon som delar en idé.
Frågan ”På vilket sätt påverkar mitt sätt att vara andra?” är en av de mest kraftfulla vi kan ställa oss. Den är grunden till självinsikt och nyckeln till verklig förändring. Trots det, är det en fråga vi sällan stannar upp och reflekterar över. För ofta förväntar vi oss att det är andra som ska anpassa sig. Men just den här frågan har potential att utveckla oss själva, dem vi arbetar med och det vi vill skapa tillsammans.
En fråga med potential att utveckla mig själv i mötet med andra
Hur påverkar mitt sätt att vara de människor jag möter? Frågan kan tyckas enkel, men de facto är att den bär på en kraft som kan förändra både hur vi ser på oss själva och hur vi relaterar till andra. Om vi stannar upp och reflekterar över hur vi påverkar andra, börjar vi också förstå vad det innebär att vara en del av något större – av att vi samskapar våra relationer och vår verklighet tillsammans med andra.
I vardagen är det lätt att fastna i egna mål och utmaningar. Vi kanske inte ens tänker på hur våra ord, handlingar eller uttryck påverkar de vi möter. Men vad tror du skulle kunna hända om du skulle stanna upp och fråga dig själv: Hur vill jag att människor ska känna sig efter att ha mött mig?
Kanske vill du att de ska känna sig sedda. Kanske vill du skapa trygghet eller sprida glädje. Vad det än är, så börjar det med dig.
En följdfråga som ”Vad är det jag vill åstadkomma?” hjälper oss att tänka bortom oss själva och istället fokusera på det vi vill skapa i våra relationer. Efter att vi har svarat på den frågan, kommer nästa naturliga fråga: ”Vad krävs det då av mig för att åstadkomma det?
Självklart förändras inte allt över en natt. Men med små medvetna steg, som att till exempel lyssna lite extra på någon eller visa uppskattning oftare, börjar något förändras, både hos oss själva och hos andra. För det är i de här små, medvetna handlingarna de stora förändringarna börjar, i våra relationer såväl som i oss själva.
Vi kan såklart inte kontrollera hur andra är, men vi kan alltid välja hur vi själva vill vara. Och det är här allt börjar. Med dig. Med insikten om att som jag är, så påverkar jag andra. Med det sagt, hur vill du att människor ska känna efter att ha mött dig idag? Stärkta? Glada?
Självinsiktens kraft och betydelse
Självinsikt är grunden till hållbara relationer, personlig utveckling och en meningsfull tillvaro. Det handlar om att förstå hur det egna sättet att vara påverkar andra i stort och i smått. En enkel fråga som den här öppnar dörren till ökad självmedvetenhet och förändrar hur vi ser på oss själva.
Viktigt att komma ihåg är att självinsikt är inte alltid är enkelt, men det är heller inte omöjligt. Något som krävs för att självinsikten ska mogna är 1. viljan att titta inåt, 2. en öppenhet för att reflektera och 3. att vi möter livshändelser som utmanar med nyfikenhet, ödmjukhet och en vilja att förstå så att vi blir mottagliga för självinsikt och förändring.
Såklart handlar det också om att ta ansvar, med då inte för att andra ska ändra sig, utan så att vi själva ska kunna nå insikt om vår påverkan på andra och därefter ta ansvar för hur vi bidrar till de relationer och resultat vi vill nå.
För att stödja den här processen behöver vi skapa miljöer där reflektion är möjlig. Det kan handla om utbildningar, workshops eller helt enkelt att uppmuntra till vardagliga samtal där människor vågar dela sina tankar och utforska sina beteenden för att successivt övergå till att lyssna mer aktivt, våga erkänna misstag eller ställa en reflekterande fråga.
Vad vill du att andra ska känna när de möter dig?
Ja, jag vet att det låter som en stor fråga, men ta ett ögonblick och fundera på den. Vad vill du att andra ska känna när de möter dig? Vad vill du lämna efter dig i de relationer du har på jobbet, hemma eller med vänner?
Kanske är det trygghet. Kanske är det inspiration. Eller kanske vill du helt enkelt att de du möter ska känna sig hörda och värdefulla.
Vad det än är, så börjar det alltid med dig. Med ditt sätt att vara. Och om du inte är tydlig med vad du vill att andra människor ska uppleva i mötet med dig, så blir det svårt för dig själv att veta vad som krävs av dig för att leva upp till det du vill representera som person.
Så här kommer du igång
Din närvaro och ditt sätt att vara påverkar mer än du tror. Här är några konkreta sätt att börja reflektera över din egen påverkan.
- Hur påverkar mitt sätt att vara andra?
Den här frågan är en stor del av kärnan i självinsikt. Hur bemöter du människor? Hur får du dem att känna sig? Ser de dig som en person som lyssnar och uppmuntrar, eller någon som omedvetet stänger av? Ett tips är att börja varje dag eller varje möte med att att ställa dig frågan om hur ditt sätt att vara påverkar andra. Reflektera över hur det du säger, gör och visar tas emot, så har du alla möjligheter att påverka dina relationer på ett positivt sätt. - Vad vill jag åstadkomma?
Om du vill skapa en öppen och trygg miljö, vad behöver du göra för att nå det? Är det något du behöver göra annorlunda än vad du har gjort hittills? I så fall, vilka små förändringar kan du börja med redan idag? - Var närvarande i det lilla
När någon pratar med dig, var närvarande. Lyssna utan att tänka på vad du ska svara. Ha ögonkontakt. Visa att deras ord betyder något. - Vad krävs av mig?
För att försäkra dig om att människor får den upplevelse av dig som du vill ge dem, se över vilka handlingar du behöver ta ansvar för? Är det att lyssna mer aktivt, visa uppskattning oftare, eller att våga vara öppen med dina egna misstag? Kom ihåg att en liten gest av uppskattning kan förändra en relation. Och det behöver inte vara stort; ett tack, en positiv kommentar, eller bara att säga att du ser vad någon bidrar med kan betyda mer än du tror. Om du fortfarande är osäker, fråga! Människor delar gärna med sig av vad de behöver.
En fråga med potential att utveckla mig som ledare
I sitt ledarskap är det lätt att fastna i operativa beslut och missa den större bilden. Och i företagande handlar det om att forma strategier, nå mål och resultat och mer sällan om det mest avgörande; nämligen det egna sättet att vara och hur det påverkar andra. Frågor som: Hur påverkar mina handlingar, ord och beteenden de människor jag arbetar med? Hur påverkar det kulturen i organisationen? En fråga som ”Vad är det jag vill åstadkomma?” tvingar oss att stanna upp och ifrågasätta: Vad är mitt syfte som ledare egentligen? Och vad är det jag vill skapa för medarbetarna, teamet och organisationen?
Efter att ha svarat på de här frågorna, så kommer nästa fråga naturligt: Vad är det då som krävs av mig för att nå dit? Här blir det tydligt att förändring inte börjar med andra. Den börjar med oss själva, för våra ord, handlingar och beslut är det som skapar resultat i relationer och verksamhet.
Nu kanske du tänker att du håller med om det här till viss del, men att du ändå vill påpeka att andra måste ställa sig samma frågor. Och självklart är det så, men som ledare har du ett större ansvar som innebär att det sätt som du uttrycker dig själv på är det sätt som också lägger grunden för relationer och resultat. Som du är, så är andra. Som du gör, så gör också andra. Och just därför behöver du som ledare börja med dig själv.
Vad kan du som ledare göra? Börja med de här frågorna!
Det är lätt att tänka att det är andra som ska ändra sig, att det är teamet, kollegorna eller omständigheterna som behöver bli annorlunda. Men låt oss vara ärliga: om vi vill skapa något bättre, måste vi börja med oss själva.
Så vad krävs av dig? Är det att lyssna lite mer även när du har bråttom? Är det att våga visa uppskattning även om det känns ovant? Eller är det att erkänna att du inte alltid har rätt – och att det är okej?
Med det sagt, låt de här slutsatserna och frågorna nedan guida dig så att du stärka ditt ledarskap och påverka både människor och resultat på ett positivt sätt:
1. Ledarskapets syfte: Vi har landat i att ledarskap handlar om att stödja, inspirera och skapa en miljö där andra kan växa och prestera – inte om att kontrollera och styra.
2. Koppling mellan beteende och resultat: Vi har lyft vikten av insikten om att goda resultat kommer från goda beteenden. En ledares sätt att vara skapar förutsättningarna för teamets trygghet, engagemang och prestation.
3. Reflektionsfrågor som stärker ditt ledarskap:
- Vad vill jag åstadkomma?
- Vad krävs det av mig för att nå dit?
- Hur vill jag att människor ska känna sig efter att ha mött mig?
- Vilken typ av kultur vill jag lämna efter mig?
- Vad händer om jag aldrig reflekterar över min påverkan – och vad händer om jag gör det?
Frågorna hjälper dig som jobbar som ledare att koppla dina mål till dina handlingar och skapa en tydlig röd tråd mellan syfte och beteende. Och det här handlar inte nödvändigtvis om att förändra allt på en gång. Det handlar om små steg, som ett vänligare svar, en sekunds längre ögonkontakt, eller en fråga som visar att du bryr dig.
Rising-dimensionerna som vägledning
Förståelsen för hur vårt sätt att vara påverkar andra sträcker sig över tre avgörande dimensioner: Rising to Self, Rising to Others och Rising Together. Varje dimension bygger på den tidigare och bidrar till en helhet där självinsikt, relationer och gemensam utveckling öppnar dörrar till nya möjligheter och fördjupat samarbete.
1. Rising to Self – Grunden i självinsikt
Rising to Self handlar om att förstå oss själva, våra beteenden, reaktioner och hur vi påverkar människor runt omkring oss. Här ställer vi frågor som:
- Vem är jag?
- Vad driver mig och vad vill jag uppnå?
- Hur påverkar mitt sätt att vara andra?
- Vad krävs av mig för att vara den förändring jag vill se?
Den här dimensionen handlar om att bli medveten om de egna valen och om att ta ansvar för sin egen påverkan.
Vill du veta mer? Läs inlägg kopplade till Rising to Self här i Shift Inspiration för att fördjupa dig.
2. Rising to Others – Relationen till andra
Rising to Others bygger på insikten om att vårt sätt att vara formar våra relationer. Det handlar om att förstå hur vi skapar trygghet, engagemang och förtroende genom våra handlingar och ord. Frågor som:
- Hur bemöter jag andra för att skapa en positiv påverkan på de jag möter?
- Vad vill jag att andra ska uppleva i mötet med mig?
är centrala för att skapa samspel och förtroende i både personliga och professionella relationer.
Utforska mer om Rising to Others och hur du kan stärka dina relationer här i Shift Inspiration.
3. Rising Together – Att medverka till något större än relationen till mig själv och andra
Rising Together handlar om att se det större sammanhanget. Det är här vi kopplar samman vår individuella påverkan och våra relationer till något större – kulturen vi samskapar, samarbetet vi delar med varandra och den påverkan vi har på omvärlden. Frågor som:
- Vad vill jag bidra till i det större sammanhanget?
- Hur kan vi tillsammans skapa en miljö där alla kan växa och frigöra sin potential?
- Hur samskapar vi en värld där alla är hörda, värdefulla och inkluderade?
hjälper oss att reflektera över vår roll i att forma en positiv framtid tillsammans med andra.
Vill du inspireras mer? Läs mer om Rising Together här i Shift Inspiration.
Framtiden börjar i nuet
Jag skulle vilja avsluta med att det är i nuet som vi påverkar framtiden. Så ställ de där obekväma frågorna och lägg grunden för självinsikt, ansvar och hur vi kan påverka andra på ett positivt sätt. Det är en långsiktig process, men varje steg, varje utbildning, samtal eller insikt bidrar till att skapa en bättre framtid. Nu. Idag. Genom dagens handlingar formar vi morgondagens ledare, relationer och möjligheter.
Kort sagt om tystnadskulturer
Utöver det här så skulle jag vilja säga något om artikeln på tv4.se den 7/1-25 skriven av Noah Toth ”En av sju vågar inte uttrycka sin åsikt på jobbet”, som bygger på Brilliant Futures kartläggning av den tystnadskultur som finns i vissa organisationer. Kartläggningen visar att tystnadskulturer inte bara hindrar människor ifrån att uttrycka sig, utan också om att den påverkar resultat, samarbete och arbetsmiljöer negativt.
- Kopplingar till det här inlägget
För att bryta en tystnadskultur behöver vi börja med oss själva. Det är här frågan ”På vilket sätt påverkar mitt sätt att vara andra?” blir central. Frågan hjälper oss att reflektera över vårt sätt att vara och förstå hur vi – medvetet eller omedvetet – påverkar människor runt omkring oss. Om du vill bryta tystnadskulturen i din verksamhet, så föreslår jag att du börjar här:
- Hur skapar ditt sätt att vara trygghet eller osäkerhet för andra i teamet, eller i verksamheten?
- Hur skapar ditt sätt att vara goda relationer och resultat?
- Hur visar du att andras röster är viktiga?
- Vilka små förändringar i ditt sätt att vara bidrar till en mer öppen och inkluderande kultur?
Tystnadskulturer upplevs ofta som en svår utmaning, men i den här artikeln har vi delat några verktyg för att reflektera över din egen påverkan så att du kan ta första steget mot att skapa en kultur där människor vågar dela sina idéer och uttrycka sina åsikter utan risk för obehagliga konsekvenser. Och det oavsett om det är på jobbet eller privat. För tystnadskulturer finns inte bara på jobbet, de formas lika gärna i andra grupper såsom i vänskapskretsen eller i hemmet.
En sak är säker och det är att tystnadskulturer formas när det finns en rädsla för konsekvenser, begränsade möjligheter till öppen dialog, strikta kontroller och en brist på psykologisk trygghet.
Men nu pratar vi om sändaren. Mottagaren har hört allt detta ”loud and clear” och blir därför osäker och rädd för att bli dömd, bortvald eller ifrågasatt. Rädslan förstärks av chefer eller andra i ledande ställning som kontrollerar snarare än stöttar, av kollegor, familj eller vänner som avfärdar andras idéer, eller av en allmän känsla av att det inte finns utrymme för några misstag. Konsekvensen? Ja, det är tystnad.
Med det sagt, ställ dig den här frågan till dig själv idag, imorgon och varje dag: ”På vilket sätt påverkar mitt sätt att vara andra?'” Svaret har potentialen att förändra mer än bara dig själv eftersom din egen utveckling också formar dina relationer, inspirerar till förändring i verksamheten, i familjen eller i din vänskapskrets – och det i sig stärker ditt ledarskap, oavsett var du utövar det, och skapar avtryck i världen omkring dig.
”Hör av dig, eller dela med dig om du tycker att det här är bra!
Written byTherése Sandberg