Rising to Self
”Möt oro med nyfikenhet och lugn i nuet!
Written byTherése Sandberg
Oro är en känsla som de flesta av oss känner igen. Den smyger sig på, distraherar oss och tar vår energi. Ibland är den som en viskning i bakgrunden, ibland som ett brusande oväsen som tar över vårt fokus. Men vad är egentligen oro? Och går det att förhindra att den styr oss?
Oro kan beskrivas som en naturlig reaktion på osäkerhet eller potentiella hot. Vårt sinne försöker därför förbereda oss på framtida utmaningar genom att visualisera scenarier där något skulle kunna gå fel. Vi upplever det då som att vi löser problem, men i själva verket fastnar vi i en loop av tankar som leder oss bort ifrån nuet in i en framtid vi inte vet något om. Problemet är att ju mer vi ältar, desto längre bort ifrån nuet hamnar vi och desto svårare blir det att bryta mönstret. Och här ligger den största fallgropen: när oron tar över, tappar vi kontakten med nuet och därmed också den kraft vi faktiskt har över här och nu.
Men oro är inte en fiende som måste övervinnas. Tvärtom bör den ses som en signal, eller en slags inre vägvisare. Om vi observerar oron istället för att bli uppslukade av den, kan vi börja förhålla oss till den på ett helt nytt sätt. Det som är viktigt att ha med sig är att oro inte behöver definiera oss eller diktera hur vi agerar, för vi kan välja att förhålla oss till den utan att låta den ta över.
Vad du kan göra om oron tar över
Här är tre enkla men effektiva steg för att stilla oro:
- Observera oron: Försök att inte ignorera, kämpa emot eller kontrollera oron. Betrakta den som om du vore en utomstående observatör utan att reagera eller döma. Lägg märke till att när du observerar oron och inte försöker kontrollera de oroliga tankar som dyker upp, så passerar de snart.
- Ställ frågor: Oro är ofta diffus och därför brukar det hjälpa att utforska den medvetet. Fråga dig själv:
- Vad är det egentligen jag är rädd för?
- Vad är det jag är rädd för ska hända?
- Är det något jag kan påverka just nu?
- Återvänd till nuet: Efter att du har observerat oron och reflekterat över vad den handlar om är nästa steg att skifta din uppmärksamhet till nuet istället för till framtid eller dåtid. Ett enkelt sätt att göra detta på är att ta tre djupa andetag och fokusera på något konkret i din omgivning. Känn fötterna mot golvet, lägg märke till ljuden runt omkring dig, eller notera temperaturen i rummet. När du riktar din uppmärksamhet till det som sker i nuet, så avbryter du orons loop och får utrymme till närvaro och lugn.
Oro har en tendens att dyka upp precis när du ska somna eller om du vaknar mitt i natten. Här är några praktiska tips på hur du kan hantera oro som dyker upp mitt i natten.
1. Fråga dig själv vad du kan göra just nu?
Något som kan vara bra att ha med sig är att sinnet skapar oro för att vi ska försöka lösa någon form av verkligt eller potentiellt problem som inte nödvändigtvis går att lösa i stunden. Om du vaknar mitt i natten och tankarna går över i oro, fråga då dig själv:
“Vad kan jag göra just nu i detta ögonblick för att lösa det här problemet?”
I de flesta fall kommer svaret att vara: ”Ingenting”. För det finns sällan några praktiska åtgärder som går att göra mitt i natten. Vissa upplever att oron stillar sig och vissa att den ökar om det inte finns något att göra åt saken även om det är mitt i natten. Ett sätt att hantera det här på är att ta ett konkret beslut inför morgondagen.
2. Ta ett beslut inför morgondagen
Vår hjärna är en problemlösningsmaskin och även om själva problemet i sig inte är löst, så stillar sig oron först när sinnet upplever att ett problem har blivit löst. Därför är det en god idé att dig bestämma dig för en första konkret åtgärd att genomföra det första du gör på morgonen. Låt oss titta på några konkreta exempel.
- Om du till exempel oroar dig för en uppgift som inte är klar, eller något annat som du måste göra men inte ännu har gjort, bestäm att du ska sätta av 30 minuter direkt efter frukost för att ta tag i det.
- Gäller det något mer känslomässigt, bestäm dig för att ta ett första steg, som att ringa någon eller att skriva ned dina tankar.
När du väl har tagit ett beslut – även om det är litet – får hjärnan ett avslut. Det är som att du säger till ditt sinne: ”Jag har tagit hand om det här, så det finns inget mer att göra just nu.” Och då stillar det sig. Ibland får man öva några gånger innan det ger effekt, så ge inte upp för att det inte fungerar första gången du försöker.
3. Lämna över oron till nuet
Efter att du har bestämt dig för vad du ska göra nästa dag, öva på att släppa taget om tankarna genom att återvända till nuet. Här är några förslag på hur:
- Ett sätt är att uppmärksamma din kropp. Du kan observera dina andetag eller hur skönt madrassen stödjer din kropp.
- Om du har ett par lurar till mobilen, så är lugn musik, eller någon podd ett stöd för att minska oro och ge hjärnan något annat att fokusera på. Men gör inte det här till en vana enbart för att distrahera oro, för det i sig brukar inte fungera. Du behöver agera på det du kommit överens med dig själv om att du ska göra på morgonen.
- Meditera en stund så förflyttas ditt fokus från att oroa dig för framtiden eller älta det förflutna till det som händer just nu. Om du inte har mediterat tidigare så finns det många bra guidade meditationer på YouTube eller Itunes. Jag kan rekommendera Oprah’s och Deepak Chopras guidade meditationer att börja med.
- Påminn dig själv om att det inte finns någon anledning att älta vidare – vad som ska göras är redan planerat inför morgondagen.
4. Fokusera på sömnen istället för problemet
Efter att du har tagit ett beslut om vad du ska göra när du vaknar är nästa steg att låta sinnet släppa taget och fokusera på att ge dig själv vila. Istället för att stressa över att du inte somnar om direkt, se till att ligga bekvämt och tillåt kroppen att slappna av. Även om du inte somnar direkt får kroppen möjlighet att vila, vilket stärker återhämtningen mer än man kanske tror.
En ny relation till oro
Oro kommer alltid att vara en del av våra liv, men vi kan lära oss att hantera den på ett sätt som ger oss fler fördelar än den begränsar oss. Om vi ser oro som en signal snarare än en sanning och om vi väljer att observera och ifrågasätta den och återvända till nuet, tar vi tillbaka makten över vår egen sinnesro. Med både övning och tålamod blir det lättare att skapa distans till oron och möta den på ett mer balanserat sätt. Skulle oron kännas överväldigande finns det alltid stöd att få, vare sig det är genom en psykolog, en coach eller någon annan du har förtroende för.
”Hör av dig, eller dela med dig om du tycker att det här är bra!
Written byTherése Sandberg